Bana kalırsa crysler i almadı fiat..Farketmediniz mi, araçlarına?Yani fiat ın ''en büyük fiat '' diye reklamını yaptığı freemont, bildiğiniz crsyler in jipi...Amblemi değişik..Yine fiat grubun markalarında Lancia da, Crsyler 300C nin aynını lancia Thema diye piyasaya sürdüler...Hatta voyagerin aynını da SUV aracı olarak lancia piyasaya sürdü...Zaten fiat 1.3 motorla anlaşmaları biliyorsunuz GM in..
Bana kalırsa; crysler,Chevrolet,Saab,Cadillac, GMC gibi GM markalarını tek çatı altında toplamak ve daha kolay irade edebilmek için verilmiş bir karar...Yine forumumuzda başka konuda değindiğim gibi Fiat ın sx4 ü mokka trax suzuki nin ssangyoug un birbirine %50 den fazla benzeyen araçlarını örnek göstermek bu tezimi bana göre doğruluyor...Fakat gelin görün ki; Türkiye'de insanların beynini yıkama ve algılarını yönlendirme hat safhada olduğu için; haber organları bazılarının lehine bu işi yürütüyor...Örn vw her yerde çok satsın diye testlere, belediyelere, şirketlere vs ha bire araba veriyor....Aslında çok sattığı falan yok ha, yani dua etsin Türkiye kitlesine...
Bir düşüncem de şu ki; bana göre GM fiat'ı ya da lancia yı satın aldı..(en azından söz sahibi hisselerde GM dir..)Neden derseniz; GM bir ara bütçe sarsıntısı yaşamıştı...Yani iflasın eşiğine girmişti..İşte risk alıp bu firmaları satın aldıysa eğer, bu yüzden ekonomik olarak sarsıntıya girmiş olabilir...Tıpkı vw in seat ve skoda yı satın alırken yaşadığı gibi...Bunu gizlemeye uğraştılar ama haberleri takip etmiştim...
FIAT küçümsenecek bir firma değil, alayının sahibi olması çok muhtemel. Ülkemizde üretilen DOBLO van araçlar yılın vanından tut ihtacan şampiyonluğu gibi kafaya oynayan şeyler getirdiler, sürümden kazanıyorlar yani...
Ford'un yeni tasarımlarına bakarsanız Aston Martin havası görürsünüz, ön tarafları aşırı benziyor fiestanın bile...Sebebi de Aston Martin'i Ford'un satın alması ve tüm tasarım ve telif hakları elinde olduğundan kafasına göre tasarım benzetebilmesidir. Otomotiv sektörü bile KARTEL şeklinde ticaret yapıyor, farklı isimlerde aynı görünen araçları piyasaya sunuyorlar. Herşey normal geliyor artık bana.