Sıfır Araç Arızasına Bakın !!!!

  • Konuyu başlatan bekirderinoz
  • Başlangıç tarihi

panzeropel

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
11 Eki 2012
Mesajlar
268
Tepki puanı
0
Puanları
0
Siteyi ziyaret et
Türk Borçlar Kanunu m.223:Alıcı, devraldığı satılanın durumunu işlerin olağan akışına göre imkân bulunur bulunmaz gözden geçirmek ve satılanda satıcının sorumluluğunu gerektiren bir ayıp görürse, bunu uygun bir süre içinde ona bildirmek zorundadır.
Alıcı gözden geçirmeyi ve bildirimde bulunmayı ihmal ederse, satılanı kabul etmiş sayılır. Ancak, satılanda olağan bir gözden geçirmeyle ortaya çıkarılamayacak bir ayıp bulunması hâlinde, bu hüküm uygulanmaz. Bu tür bir ayıbın bulunduğu sonradan anlaşılırsa, hemen satıcıya bildirilmelidir; bildirilmezse satılan bu ayıpla birlikte kabul edilmiş sayılır.


Sizin sorununuz satılan mal da sonradan ortaya çıkan ayıptır.Yani malın sonradan ayıplı hale gelmesidir.TBK m.223 kapsamında normal bir alıcının bu ayıbı gözden geçirme ile fark etmesi mümkün değildir.Bu durumda sizin de yaptığınız gibi satıcıya başvurulur.Bu nokta da seçimlik haklarınız mevcut.
Bunlar da Türk Borçlar Kanunu m.227:Satıcının satılanın ayıplarından sorumlu olduğu hâllerde alıcı, aşağıdaki seçimlik haklardan birini kullanabilir:

1. Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme.
2. Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinde indirim isteme.
3. Aşırı bir masrafı gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme.
4. İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteme.
Alıcının genel hükümlere göre tazminat isteme hakkı saklıdır.

Satıcı, alıcıya aynı malın ayıpsız bir benzerini hemen vererek ve uğradığı zararın tamamını gidererek seçimlik haklarını kullanmasını önleyebilir.

Alıcının, sözleşmeden dönme hakkını kullanması hâlinde, durum bunu haklı göstermiyorsa hâkim, satılanın onarılmasına veya satış bedelinin indirilmesine karar verebilir.

Satılanın değerindeki eksiklik satış bedeline çok yakın ise alıcı, ancak sözleşmeden dönme veya satılanın ayıpsız bir benzeriyle değiştirilmesini isteme haklarından birini kullanabilir.
Biz millet olarak bu tarz şeylerle uğraşmayı pek sevmiyoruz nedense ama bu haklar da bizlere boşuna tanınmamış.Belki biraz vaktinizi alacak,belki de sizi yoracak ama imkanınız var ise ben dava yoluna başvurmanızı öneririm.Yargılamanın yavaş işlediği bir gerçek ama para da kolay kazanılmıyor.Satıcılar alışmışlar tamir edip göndermeye,tüketici alışmış boynunu büküp kabul etmeye.Bizler haklarımızı aradığımız ölçü de onlar da birşeylerin değiştiğini fark edeceklerdir zamanla. . .
Umarım yardımcı olabilmişimdir.

 
Üst