1- Binaya yapı kullanım izni (eski tabir ile iskan) alınmış mı? Eğer alındıysa orası artık mesken sınıfına girdiğinden inşaat bitmiş demektir.
2- Yönetim kurulu kat malikleri (tapu sahipleri) tarafından veya onların vekalet verdiği kişilerce oluşturulur. Burada kat maliklerinin % 95 ini inşaat firması sahipleri gözüktüğüne göre eliniz kolunuz bağlı. Bildiğim kadarıyla firma yönetim için kendi içinden bir ekip kurabiliyor veya yönetimi profesyonel bir ekibe vekalet yolu ile paslıyabiliyor.
3- Binaların bakım, onarım, tamirat gibi giderlerine ve demirbaş ile ilgili harcamalarına kiracılar karışmaz, bu giderleri malikler (tapu sahipleri) karşılar.
4- Kiracılar yakıt, apartman görevlisi, su, elektrik, temizlik, bahçe bakımı gibi ortak giderleri ödemekle yükümlüdür.
5- Kanal tıkanmasının nedeni neye bağlı? İmalat hatası mı yoksa kişilerin kötü kullanım hatası mı? Logora düşürülen havlu, temizlik bezi, çocuk bezi gibi şeylerin neden olduğu tıkanıklar imalat hatasına girmez.
6- Mal sahibi olsaydınız giderler hakkında kuşku duyduğunuzda yönetimden ayrıntılı bilgi isteme hakkınız vardı ama bu sözlü olarak değil de yazılı olarak istenmeli ki elde delil olsun. Kiracı olduğunuz için bu tür bir hakkınız yok diye biliyorum.
7- Yani Nadir'in de dediği gibi maalesef bir çok gidere katılmak zorunda kalacaksınız. Kiracılar olarak elinizde kontrat varsa tek yapmanız gereken şey firmanın kira geliri için vergi verip vermediğini takip etmek, vermiyorsa ihbarda bulunarak intikam almak

.