ASTRA Porya Bilyaları

hiç bir mekanik tasarımda rulman, yatak kısmıyla beraber komple değiştirilmesi tercih edilmez.

rulman çıkarılabilir ve yerine yenisi takılır. rulman ömrü ile porya ömrü farklıdır. rulmanların hesapları vardır belirli devir ve süre ömürleri vardır hesaptan çıkar ( FAG yada SKF'den bakabilirsiniz ) . Porya ise çelik bir parçadır tornada yapılır dik işleme tezgahında da çevre delikleri açılır. kırılırsa yada deforme olursa değiştirilir. komple değişim yapılması tamamen ticari bir olay.

hiç bir mekanik tasarımda rulman, yatak kısmıyla beraber komple değiştirilmesi tercih edilmez.

rulman çıkarılabilir ve yerine yenisi takılır. rulman ömrü ile porya ömrü farklıdır. rulmanların hesapları vardır belirli devir ve süre ömürleri vardır hesaptan çıkar ( FAG yada SKF'den bakabilirsiniz ) . Porya ise çelik bir parçadır tornada yapılır dik işleme tezgahında da çevre delikleri açılır. kırılırsa yada deforme olursa değiştirilir. komple değişim yapılması tamamen ticari bir olay.

açıklaman için teşekkür ederim ...

bozulan rulman fag ve skf in ürettiği standart bi rulman tipi değilmi? eğer standart bi rulmansa aynısını alıp sanayide tanıdık biyere taktırsam olr herlade bunun için servise gitmem gerkemez

olur diye düşünüyorum. rulmanın bozulması komple sistem değiştirmeyi gerektirmez. rulman çıkar yerine yenisi takılır, olay budur.

SKF ve FAG en iyi rulman firmaları. Otomobildeki markaların onlar olduğunu sanmıyorum. Rulmanların kapakları üzerinde yada bilezikleri üzerinde numaraları yazar. ARabadakini bilsen direkt gider bi rulman dükkanına hemen alırsın numarasını söyleyip. Öyle 200 lira falan değildir. Maksimum 80-100'e bi rulman alınır ki belki o bile fazla. Tabi servisten almak pahalıya gelir. İnsanlar bilmez çünkü rulmanın nasıl bişe olduğunu genelde, nasıl temin edildiğini nasıl kullanıldığını falan.

www.skf.com bakılabilir. Numarası standarttır. Ben hep kullanıyorum tasarımlarda, katı model çizimi de sunuyorlar.

Arkadaşlar aracımın ön bilyaları ciddi uğultu yapmaya başladı. Burdaki (Erzurum) servise gittim, orjinalin tanesine işçilik dahil 474 YTL % 25 indirimli 355 YTL dediler. Yan sanayiyi 190 a bıraktılar ama garantisiz. Başka bi yerden duydum ki yan sanayi Çin malıymış. Ben opelin Çin malı yan sanayi parçası olduğunu bilmiyordum. Bu konuda fikri olan arkadaşlar varsa görüşlerini bekliyorum. Ayrıca orjinal parça fiyatları batıda da bu kadar yüksek mi? Bana baya yüksek geldi de..
Ya Çin malı bilya yolda dağılırsa. Bunlar önemli/hayati parçalardır ihmale gelmez. Bu tür parçalarda orjinalinden ( bulamazsanız kaliteli markalarınkinden ) şaşmayın derim.

burağın dediği gibi
orjinal de skf veya fag gibi bir üreticinin standart rulmanıdır
rulmanda standart dışı parça kullanmak da hiçbir otomobil üreticisinin işine gelmez
maliyeti çok çok arttırır...
numarasını bulup almak çok çok hesaplı olur...

tanıdık bi taksici sen rulmanı al ben takarım dedi.. iyi güzel ama abi rulmanın numarasını sormak için servise tlfn. açtım. yedek parça kısmındaki görevli bana 1604002 numarasını verdi hiç bir rulman ureticisinin sitesinde bulmadım.. izmir de rulman satan yerlere opel vectra arka tekerlek rulmanı sordum adamlar işinin ehli galba hemen bana model,abs ve kaç bijonlu olduğunu sordular. hiç bir yerdede rulman satılmıyor sebebi ise rulman ve porye kapalı bir takım halide satılıyomuşş zaten servisdeki kişide bana tek satılmıyo set halinde satılıyo demişdi ama 440 ytl masraf çıkardılar.. sulmancıda ise set 120-135 arası işçilk falan bana 170-180 patlar heralde....

taksiciye falan elletme. ticari sebeplerden dolayı takım halinde satıyorlar onu. yoksa sadece rulmanı temin etsen takamazsın diye birşey yok. Rulman genel bir makina elemanıdır ve bütün makinalarda tek başına değiştirilebilir.

Sana verilen numara rulmanın standart numarası değildir. Araçta ona parça numarası verilmişse o numaradır. Yani servisler de o numaraya göre değiştiriyodur. Ama rulmanın bileziğinde standart numarası yazar.

Örneğin :

http://www.pem-mag.com/images/stories/Products/SKF-deep-groove-bearing-cop.jpg

bu linkteki resimde rulmanın bileziklerinde dikkat edersen standart numarası yazar. o numarayı not edip bir rulmancıya giderek numarasını söylersin o da sana anında çıkarır verir. ( rulmancı normal bir dükkandır ve düğmeci gibi rafları vardır rulman doludur kutu kutu :) )

Pardon sen zaten makina ressamıymışsın rulman konularını bilirsin.

burock2000 e, açıklama için teşekkür..

dediğin mantıklı tekerleği söküp sistemin içindeki arzalı rulmanın aynısını temin edip takabiliriz.. fakat bir arkadaşında aynı olay başına gelmiş onun arabası tipo sadece rulmanı değiştirmiş kople sistem almamış.. o rulmanı tam 3 defa değiştirmiş ama nafile her ay bozulup duruyomuş. en sonunda rulman ve porya setini değiştirip kurtulumuş. benim tahminim %70 aynı problem bendede olacak çünkü araba kazalı soldan araç darbe aldı. araba toplandıktan bir süre sonra bu problem ortaya çıktı.. Yani rulmanın milinde ve yataklama tertibatında bir sorun varsa hiç bir işe yaramaz.. valla şuanda kararsızım, önümde iki seçenek var ya sadece rulmanı değiştirme yoluna gidecem (aynı arzayı verme ihtimali yüksek) ya da 170 ytl civarı seti değiştiricem.. Ama her iki seçenektede araba biraz bekleyecek askerden yeni geldim ve para suyunu çekmek üzere bi iş bulana kadar arabaya fazla binmeyiz olur biter.. yapacak bişey yoookk.. herkese iyi forumlarr..

Geri